Begrens dine miljøutslipp – unngå å ta bil eller fly

Posted on by

155En har nok lest om klimakvoter flere steder de siste årene, det er noe som plutselig dukket opp og plutselig vet alle noe om det, hva det er og at man skal ha minst mulig utslipp ved å ta i bruk for eksempel kollektivtrafikk istedet for å kjøre egen bil. Det er mye vi som enkeltpersoner kan gjøre iløpet av vår hverdag for å begrense og kutte ned på sin egen miljøpåvirkning.

Klimakvoter

En har nok også hørt mye om klimakvoter, det en klimakvote faktisk er er at en har en tillatelse til å slippe ut ett tonn CO2. Her i Norge så ble det i 2005 innført et nasjonalt system for disse kvotene, fra og med 2008 så ble det norske systemet utvidet videre til å omfatte enda flere virksomheter. Videre så ble dette kvotesystemet utvidet nå i 2013, noe som vil si at aluminiumsindustrien og ferrolegeringsvirksomheter også har blitt kvotepliktige nå. Dette vil fortsette å bli utviklet videre og mellom 2013 og 2020 så vil ca. 50 prosent av de norske klimagassutslippene inngå i klimakvotesystemet.
Men som tidligere nevnt her så kan også vi som enkeltpersoner være med i klimakvotesystemet, for vi er i utgangspunktet ikke med der men dersom en vil eller kanskje en har dårlig samvittighet for sine klimautslipp så kan en faktisk kjøpe sine helt egne klimakvoter inne på en nettside hos Klima og forurensningsdirektoratet. Dersom en kjøper en slik kvote så kan en selvfølgelig ikke selge de videre, dette gjør at du faktisk har fått tillatelse og rett til å slippe ut en viss mengde CO2.

Begrense klimautslipp

Dersom en ikke er interessert i å kjøpe noen klimakvoter så kan en gjøre noen helt andre ting for å begrense sine klimautslipp istedet. For eksempel så kan en begrense sitt bruk av sin egen personbil, eller dersom en skal kjøre sin egen bil og skal samme sted som andre kjente, kanskje venner eller kollegaer så kan en kjøre i en og samme bil istedet for å ta hver sin bil til samme sted. Skal en være litt kreativ og i tillegg spare penger så kan en jo for eksempel ta gamblingferien eller kasinoturen hjemme istedet for å ta fly til Monte Carlo eller Las Vegas. Da vil du gjøre flere ting på en gang, du vil spare pengene fra flyturen og hotellet, samtidig som du begrenser dine miljøutslipp ved å droppe flyturen og reisen.
Dersom en likevel vil ut å reise så er en togtur eller en busstur noe å vurdere istedet for å hoppe på første og beste fly, det er bedre for klima og miljøet samtidig som du kan gjøre at selve reisen til destinasjonen din vil bli en god del av hele ferien din. Det finnes utrolig mange flotte togturer som absolutt er verdt tiden din.

Dette er utrolig viktig for oss å tenke på, og også å lære ungene og den neste generasjonen. For de som bor i byer så er det enda litt enklere å senke sine miljøutslipp ved å ta i bruk bysyklene, t-