Bilfrie Bysentrum

Posted on by

00011Det arrangeres jo bilfrie dager over hele verden, noen steder er det landsomfattende, i tillegg så finnes det jo verdens bilfrie dag som en skjønner utifra navnet at det er noe som gjelder hele verden. I tillegg til dette så er det også noen enkelte byer og byområder som har sine egne bilfrie dager eller som er konstant bilfrie året rundt. Det er også noen byer som jobber med å bli bedre med nettopp dette og ønsker mer og mer å benytte seg kun av kollektiv transport, bysykler og fotgjengere. Noen byer er ganske nærme dette målet, men noen har dessverre en lang vei å gå.

Vauban

I den tyske bydelen Vauban som ligger i Freiburg så ble det for noen år siden signert kontrakt mellom alle beboere og staten, om at de nettopp kunne klare seg uten bil. Når arkitekter og idealistene startet å planlegge byen Vauban på nytt på 90- tallet så var målet dems å skape en helt ny type by. Et økologisk samfunn hvor de skulle bruke miljøvennlige materialer, solcellepaneler på de aller fleste tak og energieffektive hus. Det endte med at det ble ingått et kompromiss, det ble bygd to store parkeringshus ved inngangen til byen hvor absolutt alle beboerne med bil var nødt til å betale for en plass der.
Det er forbudt med gateparkering på nettene, og dersom en må ha bilen ved huset på dagen så er det kun tillatt med en halvtime. Hele bydelen er i tillegg bygd rundt en allè hvor trikken går stadig vekk, så det sørger også for å ha kontakt med sentrum av Freiburg. Så er såklart alt lagt tilrette for syklister.

Andre bilfrie byer

Det er flere byer i Europa som følger de samme reglene, Roma har blant annet innført begrensinger på bilbruken i sentrum. Etter denne loven ble innført så er faktisk trafikken blitt redusert med hele 25 prosent, Paris har også fulgt etter og politikerne har lagt inn et forslag om å få hele sentrum til å bli bilfritt. Målet dems der er at fotgjengerne skal igjen kunne ta over selveste kjernen av Paris og sentrum av byen. I tillegg så skal det settes opp og bygges gågater, det skal bygges parkeringshus rundt sentrum så en kan sette fra seg bilen der. Så vil det bli elektriske busser som vil frakte fotgjengerne til og fra bilene sine.
London har hatt et litt annet syn på hvordan dette kan løses, der så koster det altså dyrt å kjøre inn til bysentrum. For ca. 5 år siden så lå prisen på 50 kr for å kjøre inn til sentrum og nå så har det helt sikkert gått opp til rundt 80 kr. Ordføreren av London har gjort dette til sin kampsak, nettopp det å redusere biltrafikken i sentrum av London. Han har selv aldri hatt verken førerkort til bil og har hele tiden som ordfører brukt buss og T-bane til og fra sine møter.

Enda flere byer jobber nå med å få til lignende opplegg i sine bysentrum, blant annet Zurich, Amsterdam, Milano og Brussel.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *