En bilfri dag for hele verden

Posted on by

Hvert år den 22. september (eller en nærliggende dato) arrangeres World Carfree Day, en dag uten biler for hele verden. Folk rundt kloden samler seg i gatene for å minne oss om at vi ikke nødvendigvis trenger å akseptere vårt bildominerte samfunn.

world-carfree-day

WCD er et initiativ av World Carfree Network, en global organisasjon som fremmer en livsstil med mindre avhengighet av biler. De vil ikke bare at folk stiger ut av bilene sine for én dag, de arbeider mot en mer permanent forandring i samfunnet. De mener at dette er gunstig for fotgjengere, syklister og alle andre mennesker som ikke kjører bil. Klimaet varmes stadig opp, og en bilfri dag er en god måte å kjøle ned kloden på.

Biler dominerer samfunnet som transportmiddel, og er en praktisk og lettvint form for transport. Det mange glemmer er at biler forårsaker en rekke problemer i samfunnet og naturen. Halvparten av all oljebruken i verden kommer fra biler. Olje er en naturressurs, og en gang i fremtiden blir det tomt. Biler er også ansvarlig for nesten halvparten av luftforurensningen i verden, og minst en tredjedel av alt utslipp av drivhusgasser. Samtidig får folk mindre fysisk aktivitet siden de kan kjøre hvor som helst, som resulterer i økt generell overvekt blant befolkningen.