Mosjon

Posted on by

09For å holde seg i form og unngå helseproblemer, må man både spise sunt og trene jevnlig. Dette blir folk stadig påminnet om gjennom aviser, blader og TV. Treningsstudioer dukker opp overalt, men man trenger ikke å delta i organisert trening for å holde seg i form.

Utendørstrening

For kroppen er det best å trene utendørs. Da får man naturlig lys og frisk luft samtidig. Dette er spesielt viktig om vinteren. Da kan mangelen på lys gjøre folk slappe og deprimerte. Kunstig lys gir ikke samme effekt som naturlig lys. For å holde seg frisk og opplagt gjennom vinteren, trenger man både vitaminer, lys og luft.

Trening utendørs er en perfekt aktivitet, ettersom man kommer seg ut i naturlig lys. Selv om sola ikke er framme, eller kanskje er under horisonten, er det naturlige lyset likevel bedre enn kunstig lys. Hvis man bor i en by, er det best å trene i en park, der man unngår det meste av eksosen fra bilene. Om vinteren kan svevestøv være et problem, og da kan astmatikere bli nødt til å holde seg inne.

Kulde er derimot sjelden et problem, så sant man ikke skal trene veldig hardt. Lett trening kan gjøres selv om det er kaldt, bare man kler seg godt nok. Mosjon hjelper både på den fysiske og den psykiske helsen. Man føler seg mer opplagt etter trening, og humøret stiger. Dette er spesielt viktig om høsten og vinteren, når ting kan føles tungt og trist. Regn er intet hinder for utendørstrening!

Hvilken aktivitet er best

Jogging er en populær aktivitet som mange driver med. Problemet med jogging, er at det kan føre til belastningsskader, særlig hvis man løper på hardt underlag som asfalt eller grusvei. Gode sko hjelper litt, men belastningen vil likevel være større enn ved andre aktiviteter.

Å gå er mye mindre belastende enn jogging, og det er faktisk like effektivt. Nyere forskning viser at man bruker like mye energi på å gå raskt som når man jogger, og samtidig er risikoen for skader mye mindre. Hvis man går sammen med andre, blir treningen også sosial.

Sykling er en ideell treningsmetode utendørs. Spinning i treningsstudio kan være et alternativ, særlig om vinteren, men ingenting slår en sykkeltur ute i frisk luft. Sykling gir få belastningsskader, og man kommer raskt fram. Hvis man sykler til og fra jobb hver dag, trenger man kanskje ikke mer trening enn det. Da er man både miljøvennlig og tar vare på helsa samtidig.

Om vinteren gir skigåing god trening, særlig hvis man velger langrenn i stedet for slalåm.

Ungdommer beskyldes noen ganger for å være late, men hvis man legger til rette for det, vil de gjerne trene. De vil bare trene på en morsom måte. Ballspill er både morsom og effektiv trening, som også styrker samholdet mellom spillerne. Sykling er en annen aktivitet som barn og unge liker, og man må heller ikke glemme at rullebrett er en fin treningsform. Om sommeren kan både barn og voksne kaste frisbee i parken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *