Øyer med bilfrie dager

Posted on by

00012Det finnes fortsatt en hel del øyer som er så godt som bilfrie. Her til lands har vi en del småøyer hvor bil er helt unødvendig, og det finnes bare en traktor eller to, og kanskje en litt større bil for frakt av varer og diverse til beboerne. Rundt om kring i verden finnes det mange bebodde øyer uten tilgang med bil. Her er det mer normalt å eie en båt for å komme seg til fastlandet.

Kroatia har en del slike øyer, og en av dem er Zlarin. Denne øya ligger rett ved kysten til Kroatia, på utsiden av Sibenik . Mange velger å dra på ferie hit, og fra å være et lite øysamfund på like under 300 personer på vinteren så florerer det med mennesker mellom Mars og Oktober. Da femdobler antallet mennesker seg og på de fineste månedene er over 1500 mennesker som bor på øya.

Danmark har også bilfrie øyer, den mest populære er nok den lille øya som kalles Christiansø, som er en liten øy med bare like under 100 beboere. Øya er 0,4 km2 det går passasjerferge fra Bornholm ut til denne lille øya. Her kan man se en del av den Danske kulturarven, blant annet et gammelt fort som ble bygget i slutten av 1600- tallet.

Hvis man liker krigshistorie, så bør man besøke det bilfrie fortet Soumenlinna som er et gammelt fort i den ved kysten til Finland rett ved Helsinki som er hovedstaden i landet. Fortet består av seks små øyer, og er en del av UNESCO’s verdensarv. Man kan også finne mer informasjon om øyformasjonen ved å søke etter Sveaborg som er det svenske navnet på fortet.

 

Frankrike og Tyskland

 

Frankrike har mange fantastiske bilfrie sommerøyer. Hvis man drar til øyer som Île de Bréhat, Île de Hoedic, Île de Houat, eller Île de Batz, på utsiden av Bretagne langs vestkysten i Frankrinke på sommeren så vil det være masse mennesker og ingen biler. Disse øyene er fine å få med seg på høst og vår også, da det ikke er så mye folk der (noen av øyene har litt under 500 inbyggere utenom sesong og flere tusen i høysesong), og man kan nyte det fine været og den flotte kystfloraen uforstyrret.

 

Langs den nord-østlige kysten i Tyskland finnes det flere små øyer som er helt bilfrie, disse er hovedsaklig øyer for beboere, men en del av dem som Baltrum har lange strandlinjer som tilbyr et tilfluktsted for byfolket som ønsker stillhet, frisk luft og en bilfri hverdag i noen dager.

 

Øysamfund som bruker båter

 

Rundt om kring i verden finnes det flere små øyer og øysamfund som er helt avhengig av å bruke båtene sine som transportmidler, kjent øysamfund som Seychellene er helt bilfrie med untak av et par steder så går alt av transport med båt. På hovedøya og den største byen Victoria er det lagt opp for biler og her kan man se en del biler, men hvis man drar ut på småøyene og besøker nasjonalparken er det eneste motoriserte å se båtene med turister og et og annet skip i det fjerne.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *