Steder med bilfrie dager

Posted on by

00010Rundt om i verden har det år etter år blitt arrangert noe som kalles for bilfri dag, eller bilfrie dager. Det finnes noen byer som gjør dette selvstendig, det finnes land som gjør dette hvor hele nasjonen gjør det sammen og det finnes også en verdensomfattende bilfri dag.
Vi kan jo starte med den største markeringen, altså verdens bilfrie dag. Det er noe som arrangeres årlig og det finner sted den 22. september hvert år. Denne feiringen, eller markeringen som den også kan kalles har faktisk  blitt arrangert helt siden oljekrisen startet tilbake på 70- tallet. Det hele startet faktisk som grasrotbevegelser som befant seg rundt omkring i europeiske byer, der var målet med det hele å jobbe for disse bilfrie byene som var med på markeringen.
Det ble først gjort om til en internasjonal markering i 1999, det var det første året hvor det ble til en verdensmarkering. Dette prosjektet var noe som EU arrangerte og gikk under navnet «In town without my car», etterhvert som årene gikk og en så at dette var en velykket markering så utviklet det seg videre til å bli «European Mobility Week».

Jakarta

I September i 2007 så arrangerte Jakarta sin aller første Bilfrie dag, de lukket hovedveiene til byen for alle biler og inviterte da de lokale fotgjengerne til å kunne trene og holde på med sine aktiviteter midt i hovedgatene som til vanlig hadde vært fulle av biler og trafikk. Langs veien fra Senayan rundkjøringen i Jakarta, sør Jakarta og frem til «Selamat Datang» Monument som ligger rett ved Hotel Indonesia rundkjøringen på Jalan Thamrin, og hele veien nord til National Monument Central Jakarta så er absolutt alle bilene fjernet og fotgjengerne.
Dette har vært et utrolig velykket arrangement og siden mai i 2012 så har Bilfri dag i Jakarta blitt arrangert hver eneste søndag. Det blir arrangert helt fra kl. 6 om morgenen og varer til 11 på dagen.

Kaohsiung

Det er også flere andre byer og steder som har fulgt etter denne markeringen, i Kaohsiung i Taiwan så er det siden 22. oktober i 2007 blitt arrangert en bilfri dag. Den er blitt arrangert av Kaohsiung City Council og flere tusen mennesker var med å markere denne dagen ved å sykle fra Tower of Light og helt til Singuang Ferry Wharf. Hele byens kollektiv transport ble i tillegg gjort om til å bli gratis for en hel uke om gangen, fra den 22. september til den 28. september.

Flere byer i Nederland

Opptil flere byer i Nederland har også blitt med på denne markeringen, blant annet Amsterdam, Delft, Giethoorn, Houten og Rotterdam. I Rotterdam så er det et eget byområde som heter Lijnbaan, den ble bygd i 1953 og Lijnbaan er faktisk det aller første bydelen i hele verden som ble bygd rundt tanken på å ha en bilfri shopping gate. Dette shopping området har til å med fått bygd sine egne bakgater som kun er til levering av varer fra lastebiler. De er bygd på baksiden av alle butikkene, så det skal være ingen trafikk og biler i selve shoppinggaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *